Jujutsu – Jiu Jitsu

Jujutsu Raifu ( een Jujutsu leven / Jujutsu life )

Jujutsu, ook genoemd Jiu Jitsu, Ju-Jitsu of Yawara kun je letterlijk vertalen als “zachte kunst” of “soepele techniek”en kwam vele eeuwen geleden tot ontwikkeling in Japan. Het internationaal geldende Hepburnsysteem vertaalt de kanji 柔術 (Japanse leestekens) overigens het meest correct met “Jūjutsu”. Vandaar deze toepassing in de naam van onze school, Jujutsu Raifu.
Jujutsu is een methode van zelfverdediging die o.a. bestaat uit weringen en bevrijdingstechnieken gecombineerd met schoppen, slagen, stoten, werptechnieken, takedowns, controletechnieken en -klemmen. De technieken worden zowel staand als liggend geoefend. Dit maakt Jujutsu één van de meest veelzijdige en effectieve methoden van zelfverdediging ter wereld. Niet voor niets hebben andere latere zelfverdediging – en vechtsporten technieken ontleent aan het Jujutsu om daarmee hun sport, methode of krijgskunst te ontwikkelen en/of te verrijken.
Judo, Brazilian Jiu Jitsu, Aikido en Krav Maga zijn daar enkele voorbeelden van. Deze sporten, krijgskunsten en systemen hebben eigen methoden ontwikkeld met zeer uiteenlopende doelen, imago’s, namen en filosofieën. Deze blijven echter zeer herkenbaar voor de Jujutsuka (beoefenaar van het Jujutsu).
Ook het Jujutsu heeft zich door de tijd heen ontwikkeld en gemoderniseerd tot een actueel en effectief geheel. Het zou dan ook niet realistisch en effectief zijn om ons vandaag de dag nog steeds te bedienen van die verouderde technieken die hun relevantie hebben verloren en dan ook nog eens uitgaan van aanvalssituaties uit het Japan van honderden jaren geleden. Naast dat er in onze school een traditionele sfeer heerst van respect voor elkaar en de rijke historie van het Jujutsu, worden er uitsluitend technieken aangeleerd die in de huidige maatschappij en tijd hun effectiviteit ruimschoots hebben bewezen en nog dagelijks bewijzen. Dit is een combinatie van oude en vernieuwde technieken die kunnen worden ingezet tegen ongewapende aanvallers of aanvallers die gebruik maken van bijvoorbeeld een stok, ketting, mes of pistool (m.u.v. Kids lessen).
Omdat Jujutsu er vanuit gaat dat realistische technieken en echte effectieve reflexen niet binnen een paar lessen aan te leren zijn, traint men doorgaans geruime tijd voordat men voldoende bekwaam is en het Jujutsu in de volle breedte begint te begrijpen en te beheersen. Jujutsu vraagt namelijk om bewegingen en handeling die soms ver van alledaags zijn. Dit onvoorspelbare en soms zeer afwijkende aan onze technieken en beweegrichtingen verrast en overrompeld onze aanvallers des te meer.
 
De filosofie van deze methode van zelfverdediging is jezelf te leren kennen door de beheersing van de geest over het lichaam te versterken.
Bij het uitvoeren van de technieken is het de bedoeling dat de Jujutsuka optimaal gebruik maakt van de kracht van de aanvaller om de aanvaller te overwinnen. Daardoor is Jujutsu zeer geschikt voor kinderen en volwassenen en voor zowel dames als heren. Binnen onze school hebben we meerdere klassen voor de Kids (8-11jr.), Junioren (12-17jr.) en Senioren (18jr+). In deze klassen wordt gemengd getraind met dames en heren en in de seniorengroep momenteel in diverse leeftijden tussen 17 en +/- 60 jaar.
Jujutsu is niet alleen maar goed voor de conditie of gezondheid van de beoefenaar. Veel mensen doen vooral ook aan Jujutsu om hun zelfvertrouwen te verbeteren, zich veiliger te voelen op straat, thuis of op het werk en meer zelfrespect te krijgen door hun lichaam beter te leren kennen. Meer weten of een proefles volgen? email naar info@raifu.nl of bel naar 0 6 – 3 7 2 0 3 5 4 8
–  Bradley Ooitink Sensei –

De kleur van de band geeft de graad van vordering in het Jujutsu aan; een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen. De wachttijd tussen de gekleurde banden (Kyu graden) bedraagt ongeveer 12 maanden.  De Jujutsu Kids en Junioren behalen ook de gekleurde banden maar daarbij wordt er met halve bandkleuren gewerkt (wit, wit-geel, geel, geel-oranje, oranje, enz…). Zo sluit het niveau beter aan als men naar de seniorengroep doorstroomt.